Żeglarze TS Kuźnia Rybnik zanotowali bardzo dobre wyniki w regatach Pucharu Polski.

Po eliminacjach do Mistrzostw Europy, do których zakwalifikowało się 6 zawodników sekcji TS Kuźnia (Julia Stefaniak, Agnieszka Dubiel, Cyprian Błaszczyk, Maciej Nowara, Cezary Herbeć, Paweł Winecki) nadszedł czas na krajowe eliminacje do Olimpiady Młodzieży w żeglarstwie w klasie Laser 4.7. Pierwsze zawody z tego cyklu odbyły się na Zalewie Szczecińskim. Bardzo trudny akwen - szlak wodny dla statków, liczne sieci i mielizny nie ułatwiają organizacji regat tym bardziej, że warunki dwóch pierwszych dni były sztormowe. Nie udało się przeprowadzić wyścigów, a sobotni sztorm spowodował liczne straty, jeśli chodzi o sprzęt. Akcje ratunkowe trwały długo w poszukiwaniu sprzętu na wodzie, gdyż w pierwszej kolejności ratowano zawodników. W ostatni dzień regat udało się przeprowadzić trzy wyścigi, w których doskonale wypadli zawodnicy rybnickiej sekcji, zdobywając już w pierwszych eliminacjach 5 nominacji do Olimpiady.

Na podium regat stanęli w konkurencji dziewcząt:

I miejsce    -  Julia Stefaniak (kat. do lat 17)

II miejsce   -  Agnieszka Dubiel (kat. do lat 15).

Jeśli chodzi o chłopców na podium stanęli:

III miejsce     -  Maciej Nowara (kat. do lat 17)

V miejsce      - Cezary Herbeć ( kat. do lat 17)

VII miejsce    - Paweł Winecki (kat. do lat 17).

Były to bardzo trudne zawody, bo już w  drugi dzień pozbyliśmy się w trakcie sztormu części sprzętu. Udało się go uzupełnić dzięki pomocy trenerów ze Szczecina. O ostatecznych wynikach decydowała  dyspozycja z jednego dnia regat i tylko trzech wyścigów. Jednak osiągnięte wyniki zdecydowanie rekompensują te regatowe trudy – powiedział Jacek Błaszczyk –   trener sekcji żeglarskiej TS Kuźnia Rybnik.