Waldemar Butanowicz i Adam Wieczorek reprezentowali SEJ na XIV Mistrzostwach Polski Energetyków w Narciarstwie Alpejskim, które odbyły się w dniach 9 - 12 stycznia 2013 roku w Wierchomli.

W zmaganiach na największej trasie narciarskiej o nazwie Stacja Narciarska – Dwie Doliny Muszyna – Wierchomla, największy sukces odniósł Adam Wieczorek, który w zmaganiach indywidualnych zdobył 9 miejsce. W tej samej kategorii co Adam startowało jeszcze 40 innych zawodników. W sumie w zawodach udział wzięło 150 reprezentantów firm energetycznych z całej Polski.

Zawodnicy startowali w dwóch grupach (kobiety i mężczyźni), składających się z trzech kategorii wiekowych: pierwsza do 39 lat, druga w przedziale wiekowym 40 - 49 lat i trzecia od 50 lat. Kolejność startową w poszczególnych kategoriach ustalano w drodze losowania elektronicznego.

Organizatorem Mistrzostw była Federacja Sportowa „Energetyk”, a patronat organizacyjny nad zawodami sprawował Zarząd Główny Polskiego Związku Narciarskiego.