Wspierani przez SEJ żeglarze rybnickiej sekcji Towarzystwa Sportowego Kuźnia z sukcesem przeszli eliminacje do Mistrzostw Europy.

Druga eliminacja dla klasy Leser 4.7 odbyła się w Gdyni. W trakcie zawodów o „Puchar Arki” dobrze wypadli wspierani przez SEJ zawodnicy rybnickiej sekcji Towarzystwa Sportowego Kuźnia Rybnik, zajmując czołowe lokaty. Rozegranych zostało 7 wyścigów przy średnim i słabym wietrze oraz dość długiej fali. W konkurencji dziewcząt wygrała Julia Stefaniak, a trzecia była Agnieszka Dubiel. Z chłopców siódme miejsce zajął Cyprian Błaszczyk, a dwunasty był Maciej Nowara. Kolejne dwudzieste miejsce zajął Cezary Herbeć, a trzydzieste Paweł Winiecki. W zawodach brało udział sześćdziesięciu zawodników z trzydziestu czterech klubów Polski. Miejsca zdobyte w tych zawodach pozwolą zawodnikom na start w Mistrzostwach Europy w Austrii. Pierwsze eliminacje, które odbyły się w Rybniku zostały również zdominowane przez zawodników TS Kuźnia.